Een bijzonder nieuwbouw project! De familie Jannink wou een zo optimaal mogelijk, duurzaam en comfortabel huis ontwerpen. Hiervoor hebben ze architectenbureau Schipper en Douwes gevraagd, gekozen is voor een woning waarvan de constructie gemaakt is van CLT.
Ecowerk heeft voor het ontwerp de gehele woning doorgerekend en vervolgens advies uitgebracht voor isolatie, thermische massa, schaduwwerking, verwarming, passieve koeling alsook het opwekken van eigen energie. Door het vroegtijdig betrekken zijn alle aspecten optimaal in het ontwerp geïntegreerd.
"Voor de technische installatie zijn meerdere concepten uitgewerkt en in bouwteam verband besproken zodat wij uiteindelijk de meest optimale variant hebben kunnen kiezen!"
“Hoe kunnen we van het gas af en voorkomen dat de energierekening verder stijgt?”. Met deze vraag liep familie Kattenberg al een tijdje rond.
Na overleg is gekozen om de gasaansluiting op te zeggen en gelijktijdig de energievraag te verduurzamen. Gekozen is voor een PV-installatie bestaande uit 14 panelen met allen een eigen optimizer, die het maximale uit elk paneel weet te halen.
De CV ketel is vervangen door een slimme en compacte boiler die anticipeert op warmtevraag, en gedurende de koude maanden wordt de woning verwarmt door een hoog efficiënte biomassakachel.
“Van het gas af zonder comfort in te leveren. De PV-installatie dekt ons jaarverbruik ruimschoots af, we zijn nu zelfs netto energieleverancier! De slimme boiler gebruikt het merendeel van de eigen opgewekte elektriciteit om warmtapwater te produceren.”
"Hoge ambities als het gaat om budget, architectuur en duurzaamheid." Ik, eigenaar van Ecowerk en partner Noëlle gingen de uitdaging niet uit de weg!
Ons passief huis is volledig gerealiseerd met duurzame materialen, zoals hout, houtvezel en cellulose. Het compacte ontwerp met hoge mate van isolatie maakt verwarming overbodig. Voor comfort in de winter volstaat 2 m3 hout en een bijzondere massakachel. Warmte voor warmtapwater wordt teruggewonnen en de 22 PV-panelen dekken ruimschoots (zelfs 2x) het eigenverbruik van de woning. Er kan oprecht worden geconcludeerd dat hiermee een zeer duurzaam en ‘bijna’ zelfvoorzienend huis is gerealiseerd.
“ Vanaf de eerste dag voelde ons huis heel fijn & rustgevend, dat gevoel is er na twee jaar nog steeds!”
Bij de familie Otter was allang sprake van de vraag “hoe we zo onafhankelijk mogelijk van fossiele energie kunnen rijden?”
Hiervoor is uiteindelijk gekozen voor een elektrische auto in combinatie met een eigen PV-installatie, laadregeling en een laadpaal in eigen bezit. De PV-installatie wekt circa 4.500 kWh per jaar op. Ruim voldoende om de auto mee te voeden. De laadregeling zorgt met behulp van dynamic load balancing dat de eigen opwek maximaal ten goede komt van de auto. Tegelijkertijd beschermt het balanceren overbelasting van de meterkast.
“Het gevoel van onafhankelijkheid is erg bevredigend. We houden zelfs elektriciteit over en stappen daarom dagelijks met een glimlach in de door de zon opgeladen auto”